Hangyagyűjtés, nem csak hangyásoknak!

Hogyan és mivel lehet hangyát szedni?

Ahogyan azt a magyar nyelvű Használati útmutatóban is olvashattad, a hangyákat nem szabad kézzel megfognod. De természetesen van pár hasznos ötletünk, hogy miként lehet a hangyákat begyűjteni!

1. Olvasd el a honlapon a tájékoztatót a hangyákról, hogy melyik fajokat lehet és melyikeket nem, melyik fajokat érdemesebb… Ezek az információk fognak Neked segíteni, hogy a legtökéletesebb hangyákat találd meg a Jungle Ants-edbe.

2. Keress a környékeden egy fás, ligetes területet (Budapesten például a Margit-sziget) és itt találni fogsz olyan hangyákat amelyek ásni fognak a Jungle Ants-ben. Inkább délelőtt kell keresni a hangyákat, délután már nem olyan aktívak, vagy eső előtt biztos találni szép számmal a szabadban. Fontos, hogy az erdei vöröshangyákhoz hasonlóan, nem magasra építkező hangyákat kell keresned, hanem a földbe leásó fajtákat.

3. Ha megtaláltad számodra szimpatikus hangyákat, akkor elkezdheted begyűjteni őket. Figyelj oda, hogy csak egyfajta kolóniából szedj össze hangyákat! Különböző kolóniákat ne keverj össze, mert elpusztíthatják egymást!

4. A gyűjtéshez mindenképpen használj valamilyen eszközt. Amit mi tudunk ajánlani, azok a vékony szájú tartótégelyek. A lényeg, hogy te könnyen le tudd venni, és vissza tudd tenni a tégely tetejét, alaposan záródjon be, és ne engedje ki a hangyákat. A legjobb tégelyek például a kémcsövek, tic tac-os dobozok, zárható hengerek.
Egy másik ötlet, hogy ebbe a vékony szájú tégelybe mézet és vizet keverj össze, hogy egy pépes anyagot kapj, és ezek után ezt hagyd kint egy “hangyás” területen (például mező, liget, játszóterek környékén…). 1 óra múlva már össze is szedheted a hangyáidat, mert bemásztak az üvegbe.

5. Ha szedtél körülbelül 25-30 hangyát ugyanabból a kolóniából, akkor vidd haza. Szállításnál is figyelj oda, hogy naptól védett helyen, a legkevesebb rázkódással szállítsd a hangyákat.

6. Mielőtt betennéd a hangyákat az Jungle Ants-be, figyelmesen olvasd át a magyar nyelvű Használati útmutatót.

7. Csak ezután tedd a hangyákat a Jungle Ants-be. Ehhez egyszerűen el kell távolítanod a tartály tetejét, és beöntened a hangyákat. Az első pillanatban majd elkezdenek kijáratot keresni, de ha ügyesen és gyorsan betolod a tetőt, akkor egy sem fog megszökni.

8. Légy türelmes! A hangyáidnak rá kell jönnie, hogy ez egy tápláló zselé, ami étel és ital is számukra. Beletelhet 24-48 órába, mire elkezdenek ásni.

9. Ha 3 nap után sem fúrnak, akkor engedd szabadon a hangyáidat ott, ahol gyűjtötted őket, és szerezz be egy új kolóniát. Ha figyelmesen átolvastad a honlapon a hangyákról szóló tájékoztatót, akkor láthatod, hogy nem mindegyik fajtát ajánljuk, mert nem mindegyik szereti ezt a zselét, csak a nagytöbbségük.

10. A legtöbb esetben persze a hangyák már 24 óra alatt elkezdenek fúrni és alagutakat ásni. Innentől Tiéd a tudományok és érdekességek világa, mert közelről figyelheted meg, hogyan is élnek és dolgoznak a világ legszorgalmasabb élőlényei!

Jó szórakozást!