Hangya-útmutató

A magyar hangyákról általánosságban annyit érdemes tudni, hogy viselkedésformájuk alapján 2 csoportba sorolhatók: a Monogyn (egy királynős) és a Poligyn (többkirálynős) kolóniába.

A Monogyn hangyáknál a királynő jelentősen nagyobb testű, mint a dolgozók. Ha betéved egy másik királynő a bolyba, azt általában megölik. A Poligyn fajoknál a királynő nem sokkal nagyobb a dolgozóknál, nem is nagyon lehet észrevenni.

Alapvetően egy hangyabolyban 4 különböző típusú hangya él: a királynő (minden királynőnek saját kolóniája van), a dolgozók (akiket mi általában láthatunk), a katonák és a hímek. A hímek feladata a szárnyas hangya nőstények megtermékenyítése, ezután nem sokkal elpusztulnak. Tehát szárnyas hangya lehet hím és nőstény egyaránt (a nősténynek erős a csáprágója, a hímnek nem, de a hím nagy szemekkel rendelkezik). A dolgozók közül kerülnek ki a katonák, amelyek feladata nem minden esetben a boly védelme. Például speciális fajoknál (mint a hazai 2 maggyűjtő Messor fajnál) inkább a begyűjtött táplálék darabolását végzik. Ezek az egyedek a többi dolgozótól kapják a táplálékot szájból-szájba (mivel nekik túl nagy a szájszervük az apró daraboláshoz, nem képesek táplálékot magukhoz venni önállóan).

Azt javasoljuk, hogy dolgozó hangyák kerüljenek az Jungle Ants-be, mert ők tökéletesen megvannak a királynőjük nélkül is. A királynő az Jungle Ants-ben nem reprodukálja magát, tehát ha az összes hangya leélte az életét a hangyabolyban, akkor be lehet gyűjteni egy másik kolóniát (részletesen leírva a használati útmutatóban, amit minden termékhez csatolunk).

Hangya anatómia

A hangyák teste három fő részre tagolható: fej, tor, potroh. Három pár lábuk a torhoz csatlakozik. A fejükön található rágó szájszervük, összetett szemeik és csápjaik. Összetett szemeik számos lencséből állnak, amelyek lehetővé teszik, hogy kiváló mozgásérzékelésük legyen. A csápok az ízlelésben, szaglásban, tapintásban és hallásban játszanak fontos szerepet. A potrohban található a gyomruk és a végbelük. A hangyáknak nincsen tüdeje, így ők is, ahogy a legtöbb rovar, a potrohukon keresztül lélegeznek, ún. tracheák, vagyis légzőnyílások segítségével. Az oxigén ezeken a potrohon található apró lyukakon áramlik be, majd a szén-dioxid távozik ugyanezeken a lyukakon. Ereik nincsenek. A szívük egy hosszú csőszerű szerv, ami színtelen vért pumpál a fejből a potrohba, majd onnan vissza a fejbe. Ez a vér majdhogynem kibéleli a hangyák testének belsejét, amit aztán a szívük beszippant és újra kipumpál.
A hangyák idegrendszere egy hosszú idegszálból áll, amelyből leágaznak kisebb idegrostok, amelyek a többi testrészbe vezetnek. Kicsit olyan, mint az emberi idegrendszer fő része, a gerinc.

Hazánkban megtalálható fajok

Formica cinerea – erős testfelépítésű, kb. 10 mm hosszú hangya. Területvédő, jó alagútfúró. Polygyn társadalmú. Királynő: 10-14 mm fekete, dolgozók: 8-10 mm fekete színűek. Szobahőmérsékleten kell tartani. Nagy telepeket épít, védi a bolyt. Legjobban javasolt faj!

Formica fusca – Szürke rabszolgahangya, Monogyn társadalmú, kisméretű hangya. Nagy egyedszámú fészkeket épít, jó üregépítő. Királynő: barnától a sötétszürkéig, dolgozók: barnától a sötétszürkéig megtalálhatóak. Szobahőmérsékleten kell tartani. Városokban is gyakori. Javasolt faj!

Formica cunicularia – Monogyn társadalmú, kisméretű hangya. Nagy egyedszámú fészkeket épít, jó üregépítő. Királynő: vörös, barnától a sötétszürkéig, dolgozók: vörös, barnától a sötétszürkéig megtalálhatóak. Szobahőmérsékleten kell tartani. Városokban, gyepes területeken gyakori. Javasolt faj!

Formica rufibarbis – Monogyn társadalmú, kisméretű hangya. Királynő: barnától a sötétszürkéig, dolgozók: barnától a sötétszürkéig megtalálhatóak. Szobahőmérsékleten kell tartani. Ligetekben, parkokban, gyepes területeken gyakori. Javasolt faj!

Myrmica rubra – Agresszív, nagy egyedszámú kolóniában élő hangya. Polygyn társadalmú. Királynő: 8-9 mm mélyvörös, dolgozók: 6-7 mm mélyvörös-barna színűek. Szobahőmérsékleten kell tartani, rövid teleltetéssel. Javasolt faj!

Tetramorium caespitum – gyepi hangya: kis-középes méretű hangya. Monygyn társadalmú, államalapító faj. Jó járatalakító. Királynő: fekete, barna, dolgozók: fekete, barna. Jellegzetessége, hogy ráncos a feje. Javasolt faj!

Lasius niger – Kis fekete hangya, Monogyn társadalmú, önálló államalapítású hangya. Jó üregépítő. Királynő: 9 mm fekete, dolgozók: 3-5 mm fekete színűek. Városokban, parkokban gyakori. Szereti a gyümölcsösöket is. Javasolt faj!

Manica rubida – erős testfelépitésű, aktívan vadászó, kb. 10 mm hosszú hangya. Polygyn társadalmú. Királynő: 10-13 mm mélyvörös, dolgozók: 5-9 mm sötétsárga és vörösesbarna színűek. Szobahőmérsékleten kell tartani, rövid teleltetéssel.

Formica rufa – Erdei vörös hangya. Főleg tűlevelű erdőkben, fenyvesekben található. Hatalmas fészkeket építenek a föld felett. EZEK KIEMELTEN VÉDETT FÉSZKEK, ESZMEI ÉRTÉKŰK 50.000 Ft! Az erdő számára nagyon fontosak! Rabszolgatartó (főleg Serviformica sp. fusca vagy F. rufibarbis fajokat), polygyn társadalmú faj. GYŰJTÉSE NEM JAVASOLT!

Messor sp. – Maggyűjtő hangya – Speciális étrendű faj. Nem javasolt Jungle Ants-be.

Formica pratensis – Réti hangya, hasonló az erdei vöröshangyához, csak réten él. Fészkét törmelékből, fűszálakból építi. Rabszolgatartó (főleg Serviformica fajokat), polygyn társadalmú hangya. Nem javasolt Jungle Ants-be.